ingyen webstatisztika

Mi a különbség a vállalatirányítási (ERP) és a termelésütemező (APS) szoftverek között?

2023 feb 16

Mi a különbség az ERP és az APS szoftverek között?

Ezt a két rövidítést gyakran emlegetik egyszerre, ha termelésről vagy gyártásütemezésről esik szó. Mit is jelentenek a kifejezések, és mi a fő funkciójuk ezeknek a szoftvereknek? Miként lehet a két különböző rendszert együttesen alkalmazni, hogy kiaknázzuk a bennük rejlő potenciált? Ezen kérdésekre kaphatunk választ az alábbi cikkben.

erp vs aps

1.       Mi is az ERP funkcionalitása?

Az ERP (Enterprise Resource Planning) magyarul: vállalatirányítási rendszer kifejezés nem teljesen ismeretlen a legtöbbünk számára, hisz ahogy a vállalat elér egy bizonyos fejlettséget a hatékonyság fenntartása és a növekedés előbb-utóbb megköveteli egy ERP rendszer bevezetését. Az ERP rendszereknek rengeteg funkciója van, amely segítségünkre lehet pl: a készletek nyilvántartásában, számlázásban, szállítások kezelésében és még számos egyéb területen. Ennek hozadékaként az ilyen ERP rendszerek számos cégnél tudnak helytállni, melyek különböző területeken tevékenykednek, legyen az kereskedelem, szolgáltatás vagy akár gyártás; a megfelelően kiválasztott ERP rendszer és annak sikeres bevezetése óriási előrelépést jelenthet egy cég üzletmenetében.

2.       ERP rendszerek a gyártásban

A gyártó cégek, mint az ellátási lánc oszlopos tagjai is használnak különböző ERP megoldásokat, melyekkel a tevékenységükhöz tartozó kihívásokat részben- vagy teljes egészében igyekeznek megoldani; az ilyen rendszereknek általában van MRP és Gyártástervező moduljuk is. Ahogy a vállalatunk növekszik, megrendeléseink, termékeink száma is növekszik és a folyamataink egyre bonyolultabbak lesznek, nagyobb szervezést igényelnek, így elengedhetetlen lesz a fejlettebb termeléstervezés és termelésütemezés (APS) megkezdése.

A két kifejezés bár elsőre egymás szinonimájának is tűnhet alapvetően különböznek egymástól. Míg a termeléstervezésnél évek-hónapok-hetek lesznek a feldolgozandó időtávok, úgy a termelésütemezés esetében napokban-órákban, akár percekben gondolkodunk. Az előbbi inkább a stratégiai szempontokat veszi figyelembe, tehát: Kinek? mit? miből?  fogunk majd gyártani; figyelembe véve a vevői igényeket, forecast jelentéseket és egyéb tényezőket. Míg az utóbbi inkább az operatív tényezők alapján készül, tehát: mikor? hol? mivel? fogunk majd gyártani a meglévő emberállomány, alapanyagszint és a vevői rendelések és egyebek számbavételével.

3.       De milyen út vezet a fejlettebb termeléstervezés és ütemezés felé?

A legtöbb gyárban a kezdetekben fejben és papíron került kialakításra a gyártási terv és a sorrend, viszont a gyártásunk hatékonyságának növelés érdekében elengedhetetlenné vált valamilyen eszköz, amivel támogatni tudjuk a termeléstervezés-ütemezés munkáját. Erre az egyik legelterjedtebb megoldás az Excel. Az átlagos gyártócégek rengeteg Excel táblát használnak, számos képlet, akár makró tud rendelkezésre állni, amivel bonyolult és terjedelmes táblákat hozhatunk létre. Az Excel vitathatatlan előnye, hogy rugalmas, bármikor módosítható, viszont kezelésük időigényes, bonyolult és a komplexebb gyártási tényezőket aligha képesek hatékonyan lekövethetővé tenni, emellett az ilyen megoldások számos kockázatot hordoznak magukban a manuális műveletek nagyon magas száma miatt.

Az ERP rendszereknek általában vannak olyan funkcióik, amelyek hatékonyabban segítik a gyártás tervezését. Vegyük csak például az MRP szükséglet futtatását, amely az alapanyagszükséglet számításban tud segítséget nyújtani; emellett számos ilyen rendszernek van Gyártástervező modulja, amely képes egy valamilyen fajta terv összeállítására is, amelyet a gyakorlat alapján a cégeknél még tovább finomítanak Excel táblákkal.

A fenti megoldásoknak a hiányossága, hogy egyik sem célmegoldás, tehát nem arra lett kifejlesztve, hogy a termeléstervezést és ütemezést a lehető leghatékonyabb módon támogassa minden egyes tényező figyelembevételével. Ekkor jön képbe az APS.

4.       Mi az az APS és mivel ad többet az egyéb megoldásoknál?

Az APS (Advanced Planning and Scheduling), magyarul Fejlett tervezés és Ütemezés egy kifejezetten a gyártócégek igényeihez kifejlesztett célmegoldás, amely a termelésütemezés leghatékonyabb eszköze. De miért is fejlett egy ilyen ütemezési rendszer?

Az APS szoftverek alkalmasak:

  • Mi lenne, ha? analízisek futtatására (what if?)
  • Az adott gyártásra jellemző speciális kényszereket és függőségeket kezelni,
  • Dolgozói skill mátrixok kezelésére,
  • Beállítási és átállási idők kezelésére,
  • Alternatív erőforrások kezelésére,
  • A gyártási igényt leginkább kiszolgáló előre-hátra, vagy egyedileg felépített ütemezési rend futtatására.

Vannak olyan APS rendszerek, amelyek beépített MRP funkciót is tartalmaznak.

5.       Az ERP és APS rendszerek kapcsolata

A két rendszer nem egymás konkurenciája, hanem kiegészítik egymást. Egy megfelelően kiválasztott és bevezetett APS és ERP rendszer képes együttműködni és erre szükség is van, hiszen az APS rendszer a számára szükséges adatok jelentős részét az ERP rendszerből kapja, illetve oda is kerülnek visszaexportálásra adatok.

Ezt kiegészítheti még a MES rendszer (Manufacturing Executing System), ami az ERP részét is képezheti. Mely a visszajelentéseket végzi el. Az APS rendszerek képesek közvetlenül kommunikálni az ERP rendszerekkel, ám a magasabb adatbiztonság és pontosság érdekében az import-export folyamatokat általában köztes adatbázis bevonásával szoktuk megoldani.

6.       Konklúzió

Minden digitalizációs projekt kezdetén fel kell tenni a kérdést, hogy az adott megoldás, milyen problémában fog előrelépést, támogatást biztosítani?  Mindkét rendszer hatalmas előrelépést tud hozni egy cég üzletmenetében, viszont a felhasználási területeik eltérőek. Az egymás mellett működő két rendszer jól összehangolható és használatukkal különböző kihívásokra tudunk azonnal reagálni. Mind az ERP, mind az APS rendszerek bevezetésénél az egyik legfontosabb tényező a szakértői csapat – hiszen egy jól felépített rendszer – amely rendszeresen támogatva van – egy hozzáértő felhasználó kezei között fogja a legjobb eredményeket adni.

Az APS egy kiváló eszköz, amely egy hozzáértő felhasználó kezei között válik arannyá!

Ismerkedjen meg a piacvezető Asprova termelésütemező szoftverrel és tudja meg milyen előnyöket érhet el egy APS szoftver bevezetésével!

Ingyenes konzultációért töltse ki az alábbi űrlapot:

Név

Beosztás

Cégnév

Email cím

Telefonszám

 Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot

Adatvédelmi tájékoztató

 Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot és engedélyezem, hogy a graphIT Kft. munkatársai megkeressenek az Asprovával kapcsolatban.

Adatvédelmi tájékoztató